Add@Me Learning Methods (EL)


Τίτλος: Προσδιορισμός διαφορετικών τύπων επικοινωνίας
Περίληψη:

Ο συντονιστής ρωτά τους συμμετέχοντες ποιο είδος επικοινωνίας δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και γιατί; Επίσης, ποιο είδος επικοινωνίας βρίσκουν εύκολο να επικοινωνήσουν και γιατί;

Μετά από μια γύρο ανταλλαγή απόψεων και συζητήσεων, ο συντονιστής εισάγει τους τέσσερις τύπους επικοινωνίας τονίζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους ως εξής:

- Η λεκτική επικοινωνία είναι ένα είδος προφορικής επικοινωνίας όπου ο αποστολέας μοιράζεται τις σκέψεις του με τη μορφή λέξεων. Ο τόνος του ομιλητή, ο τόνος και η ποιότητα των λέξεων παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λεκτική επικοινωνία.

- Η μη λεκτική επικοινωνία περιλαμβάνει όλους τους τρόπους που επικοινωνούμε χωρίς λόγια (Ivy & Wahl, 2014). Στη βιβλιογραφία υποστηρίζεται ότι ο μη λεκτικός τύπος είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο γιατί μεταφέρει σκέψεις, στάσεις, αντιλήψεις και νόημα. Η μη λεκτική επικοινωνία αναφέρεται και στη φωνητική έκφραση.

- Η οπτική επικοινωνία είναι ο τύπος επικοινωνίας που αναφέρεται στη χρήση πινακίδων, οθονών, πανό, χαρτών κ.λπ..

- Η γραπτή επικοινωνία αναφέρεται στη χρήση επιστολών, εγκυκλίων, εγχειριδίων, τηλεγραφημάτων, υπομνημάτων, email, εκθέσεων κ.λπ. για την αποστολή μηνυμάτων σε άλλους.

Μόλις τα παραπάνω χαρακτηριστικά γίνουν καλά κατανοητά από όλους, τότε ο συντονιστής καλεί τους συμμετέχοντες να κάνουν ζευγάρια και να αντιστοιχίσουν τις δυσκολίες και τις προτιμήσεις τους σχετικά με την επικοινωνία στους παραπάνω τέσσερις τύπους επικοινωνίας χρησιμοποιώντας τα δικά τους σχόλια..

Στόχοι: Αναμένεται ότι αυτό το εργαστήριο θα ξεκαθαρίσει πολλές παρεξηγήσεις και οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να επεξεργαστούν διάφορες πτυχές της επικοινωνίας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
Απαραίτητα υλικά /απαιτούμενος εξοπλισμός: Στυλό και χαρτί ή μπράιγ, ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων
Μέγεθος ομάδας: Οποιοδήποτε μέγεθος
Διάρκεια: 20 λεπτά
Οδηγίες βήμα -βήμα:

Ο συντονιστής μπορεί να ζητήσει από τις ομάδες να εξηγήσουν τα παραδείγματά τους χρησιμοποιώντας το σχήμα ενός κύκλου. Το κλειδί εδώ είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι η επικοινωνία είναι μια συνεχής αλληλεπίδραση μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη και το αντίστροφο. Το σχήμα «κύκλος» χρησιμεύει καλά για να εξηγήσει τη «μηχανική» της διαδικασίας της επικοινωνίας και μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με αυτό το θέμα. Στη συνέχεια, ο συντονιστής μπορεί να προτείνει πολλά παραδείγματα για το πώς μεταδίδεται ένα μήνυμα όπως το παρακάτω:

Ομαδική δραστηριότητα: "Τηλεφωνικό μήνυμα". Ο συντονιστής εξηγεί στην ομάδα ότι πρόκειται να παίξουν ένα παιχνίδι που ονομάζεται "Τηλεφωνικό μήνυμα". Ο συντονιστής επιλέγει ένα άτομο από κάθε ομάδα για να είναι ο Αποστολέας ενός μηνύματος. Στη συνέχεια, του ζητά να παραδώσει το μήνυμα στο άτομο που είναι ακριβώς δίπλα του χωρίς να ακούσουν οι άλλοι τι είναι αυτό το μήνυμα. Ο στόχος είναι να μεταφέρουν ένα μήνυμα μέσω διαφορετικών ατόμων και να δουν πώς το τελευταίο άτομο λαμβάνει το μήνυμα. Όταν τελειώσει η διαδικασία, τότε ο συντονιστής ζητά από το τελευταίο άτομο να πει το μήνυμα και με τη σειρά του ο συντονιστής λέει στην ομάδα ποιο ήταν το αρχικό μήνυμα.

Ερωτήσεις ανατροφοδότησης: Ο συντονιστής μέσω της ανατροφοδότησης ζητά από τους συμμετέχοντες να εξηγήσουν γιατί τα δύο μηνύματα ήταν διαφορετικά και ποιοι ήταν οι παράγοντες που άλλαξαν το αρχικό μήνυμα. Τι συνέβη με το μήνυμα σε αυτή τη δραστηριότητα; Γιατί πιστεύετε ότι το μήνυμα άλλαξε;
Πιθανοί παράγοντες κινδύνου: N/A
Παραλλαγές: Προσαρμόστε τα μηνύματα στην ηλικιακή ομάδα
Ετικέτες: