Add@Me Learning Methods (RO)


Titlu: Identificarea diferitelor tipuri de comunicare
Rezumat:

Facilitatorul îi întreabă pe participanți ce tip de comunicare le este dificil să folosească și de ce? De asemenea, ce tip de comunicare li se pare ușor de folosit și de ce?

După câteva răspunsuri din partea participanților, facilitatorul prezintă cele patru tipuri de comunicare, subliniind caracteristicile lor de bază, după cum urmează:

- Comunicarea verbală este un tip de comunicare orală în care emițătorul își împărtășește gândurile sub formă de cuvinte. Tonul vorbitorului, intonația și calitatea cuvintelor joacă un rol crucial în comunicarea verbală.

- Comunicarea nonverbală include toate modurile în care comunicăm fără cuvinte (Ivy & Wahl, 2014). În literatura de specialitate se susține faptul că tipul nonverbal este un instrument foarte important, deoarece transmite gânduri, atitudini, percepții și semnificații. Comunicarea nonverbală se referă la expresia vocală.

- Comunicarea vizuală este tipul de comunicare care se referă la utilizarea panourilor, afișelor, panourilor, bannerelor, hărților etc.

- Comunicarea scrisă se referă la utilizarea scrisorilor, SMSurilor , manualelor, telegramelor, memorandumurilor, e-mailurilor, rapoartelor etc. pentru a transmite mesaje altora.

Odată ce caracteristicile de mai sus sunt bine înțelese de toată lumea, atunci facilitatorul invită participanții să facă perechi și să  vorbească despre dificultățile și preferințele lor în materie de comunicare în cele patru tipuri de comunicare de mai sus.

Obiective: Se preconizează că această activitate va clarifica multe neînțelegeri, iar participanții vor fi capabili să elaboreze mai în detaliu diferite aspecte ale comunicării.
Materiale/Echipamente necesare: Pix și hârtie sau aparat de scris in Braille, în funcție de nevoile participanților.
Dimensiunea grupului: Orice număr de participanți.
Durată: 20 minute.
Instrucțiuni pas cu pas:

Facilitatorul poate cere grupurilor să își explice exemplele folosind forma unui cerc. Esențial aici este să realizăm că procesul de comunicare este o interacțiune constantă între emițător și receptor și viceversa. Forma "cercului" servește foarte bine pentru a explica "mecanica" procesului de comunicare și poate oferi informații cu privire la această chestiune. Apoi, facilitatorul poate propune mai multe exemple privind modul în care este transmis un mesaj, precum cel de mai jos:

Activitate de grup: "Telefonul fără fir". Explicați grupului că vor juca un joc numit "Telefonul fără fir". Facilitatorul selectează o persoană din fiecare grup pentru a fi expeditorul unui mesaj. Apoi, ei cer de la aceasta să transmită mesajul persoanei care se află în dreapta ei, fără ca ceilalți să asculte mesajul respectiv. Obiectivul este de a transmite un mesaj prin intermediul unor persoane diferite și de a vedea cum primește mesajul ultima persoană. Când procedura se încheie, atunci facilitatorul cere ultimei persoane să spună mesajul și, la rândul său, facilitatorul spune grupului care a fost declarația inițială.

Întrebări de reflecție și evaluare:

Facilitatorul le cere participanților să explice de ce și dacă cele două mesaje (cel inițial și final) au fost diferite și care au fost factorii care au schimbat mesajul inițial. Ce s-a întâmplat cu mesajul în această activitate? De ce credeți că s-a schimbat mesajul?


Factori de risc posibili: N/A
Variante: Adaptați întrebările la media de vârstă a grupului.
Etichete: