Add@Me Learning Methods (RO)


Titlu: Diferite tipuri de deficiențe de vedere (utilizarea ochelarilor speciali)
Rezumat: Această activitate le permite participanților să experimenteze, printr-un exercițiu de simulare, diferitele tipuri de deficiențe de vedere. În acest fel, ei vor fi conștienți de vederea redusă și de deficiența vizuală, în special atunci când se întâlnesc cu o persoană cu vedere redusă / cu deficiențe de vedere.
Obiective: Participanții au posibilitatea de a experimenta diferite tipuri de vedere slabă. Să înțeleagă principalele dificultăți cu care se pot confrunta persoanele cu vedere slabă în viața de zi cu zi.
Materiale/Echipamente necesare: Ochelari pentru simulare, un ziar, câteva obiecte, trepte sau steiuri. Ochelarii de simulare trebuie să fie pregătiți înainte de activitate, pentru informații privind modul de creare a acestora, vă rugăm să consultați ADD@ME IO1 Blended Training Programme Module 5.
Dimensiunea grupului: Orice număr de participanți
Durată: 30 de minute
Instrucțiuni pas cu pas:

Înainte de a desfășura această activitate, facilitatorul cu deficiențe de vedere trebuie să fi ascultat podcastul audio al Programului de formare mixtă ADD@ME IO1 Modulul 5. În cazul în care nu l-a ascultat, acesta trebuie să fie familiarizat cu conceptele legate de diferitele tipuri de deficiențe de vedere și afecțiuni oculare. Pentru a începe activitatea, facilitatorul cu deficiențe de vedere le explică participanților că vor purta trei tipuri de ochelari de simulare, pentru a experimenta modul în care poate vedea o persoană cu vedere redusă. Este important de subliniat faptul că nu va fi complet conform cu realitatea, dar oferă o idee despre cât de dificil devine să îndeplinească cele mai comune acțiuni din viața de zi cu zi:


- Pentru a simula Sindromul Stargardt (pierderea vederii centrale), folosește ochelarii care au un cerc negru în centrul lentilelor. Când purtați ochelarii, totul va fi întunecat, cu excepția părții laterale;


- Pentru a simula Retinita Pigmentară (pierderea vederii laterale), folosește ochelarii care au lentilele voalate cu cartonul negru și cu banda adezivă neagră, care va trebui, de asemenea, să fie folosită pentru a întuneca complet zonele laterale ale ochiului. Când purtați ochelarii, totul va fi întunecat, cu excepția orificiului central. Dimensiunea găurii nu este importantă: în funcție de mărimea acesteia, se va simula un grad diferit de degenerare a retinei;


- Pentru a simula cataracta, folosiți ochelari acoperiți cu mai multe straturi de folie de plastic și bandă adezivă transparentă. Purtându-i, nu veți putea distinge imaginile și formele din jurul dumneavoastră. Dacă lentila devine mai opacă, forma de cataractă aceasta va fi mai severă.


În timp ce încercați/ purtați diferitele ochelari de simulare, facilitatorul le cere participanților să încerce să realizeze următoarele activități:


1. 1. Citirea unui ziar


2. 3. Privirea unui obiect îndepărtat


3. Să se deplaseze în jurul camerei / clădirii


4. Urcați sau coborâți scările.


Facilitatorul explică următoarele: 

Pierderea vederii centrale. Pierderea vederii centrale creează o neclaritate sau un punct mort, dar vederea laterală (periferică) rămâne intactă. Acest lucru face dificilă citirea, recunoașterea fețelor, vederea obiectelor în detalii fine și distingerea majorității detaliilor la distanță. Cu toate acestea, mobilitatea nu este, de obicei, afectată, deoarece vederea laterală rămâne intactă. Un exemplu în acest sens poate fi Sindromul Stargardt și degenerarea maculară. 

Pierderea vederii periferice (laterale). Pierderea vederii periferice este caracterizată de incapacitatea de a distinge orice lucru dintr-o parte sau din ambele părți, sau orice lucru aflat direct deasupra și/sau sub nivelul ochilor. Vederea centrală rămâne, totuși, făcând posibilă vederea direct în față. În mod obișnuit, pierderea vederii periferice poate afecta mobilitatea și, dacă este severă, poate încetini viteza de citire, ca urmare a faptului că nu se văd decât câteva cuvinte la un moment dat. Acest lucru este denumit uneori "vedere în tunel". Bolile care cauzează pierderea vederii periferice sunt, de exemplu, glaucomul și retinita pigmentară. 

Vedere în ceață. Cataracta este o opacizare a lentilelor naturale din interiorul ochilor. Ele sunt cel mai adesea rezultatul procesului de îmbătrânire, dar pot apărea la începutul vieții sau chiar să fie prezente la naștere. Cataracta are ca rezultat o vedere încețoșată și probleme cu orbirea. De obicei, nu determină o vedere slabă de una singură, deoarece, de obicei, acestea pot fi îndepărtate chirurgical. Cu toate acestea, cataracta poate însoți alte afecțiuni care au ca rezultat vederea slabă.


Pentru a încheia activitatea, este extrem de important să se asigure un moment de debriefing pentru a face schimb de idei și impresii în cadrul întregului grup.

Întrebări de reflecție și evaluare: Pentru a încheia activitatea, facilitatorul le cere participanților să își împărtășească impresiile, gândurile și sentimentele. Unele întrebări ar putea fi: Ce vi s-a părut dificil? Cum v-ați simțit? Ce ați învățat/descoperit?
Factori de risc posibili: Nu va fi complet conformă cu realitatea, dar oferă o idee despre cât de dificil devine să îndeplinești cele mai uzuale acțiuni din viața de zi cu zi. Importanța de a evidenția acest aspect cu participanții.
Variante: Este de preferat ca această activitate să se desfășoare cu tineri de peste 15 ani. Este mai bine să fie realizată cu tineri adulți (peste 18 ani).
Etichete: