Add@Me Learning Methods (RO)


Titlu: O plimbare legată la ochi
Rezumat: Această activitate le permite participanților să experimenteze, printr-un exercițiu de simulare, dificultățile cu care se poate confrunta o persoană nevăzătoare în timpul mersului (de exemplu, obstacolele din calea sa). În general, le oferă participanților posibilitatea de a avea o nouă experiență, mersul fără a vedea ceva.
Obiective: Permite participanților să experimenteze dificultățile cu care se confruntă o persoană nevăzătoare în timpul mersului (în special în ceea ce privește prezența obstacolelor în calea sa).
Materiale/Echipamente necesare: Bastoane albe (câte unul pentru fiecare participant), măști pentru ochi pentru fiecare participant.
Dimensiunea grupului: Orice număr de participanți
Durată: 30 minute
Instrucțiuni pas cu pas:

Înainte de a pune în aplicare această activitate, facilitatorul cu deficiențe de vedere trebuie să fi identificat o rută pe care participanții legați la ochi să o poată parcurge. Aceasta poate fi atât în interiorul unei clădiri, dar și afară, pe o stradă neaglomerată, din motive de siguranță. Se poate, de exemplu, să se meargă în jurul clădirii în care se desfășoară atelierul. La început, facilitatorul cu deficiențe de vedere le arată participanților  cum să folosească corect bastonul alb. Acesta trebuie să le arate, de exemplu, cum să îl țină corect în mână, cum să îl miște pe podea pentru a detecta obstacolele și cum să îl folosească atunci când se apropie de scări.

Apoi, facilitatorul poate organiza această activitate în 2 moduri diferite:

Unii participanți sunt legați la ochi și li se pune la dispoziție un baston alb. În grupuri mici (de preferință 3-4 persoane), aceștia merg pe jos folosind bastonul alb, pe traseul identificat anterior de către facilitator. Participanții care nu sunt legați la ochi urmăresc ca totul să decurgă fără probleme (fără pericol pentru cei legați la ochi). Aceștia verifică siguranța participanților legați la ochi în timpul mersului, fără a-i atinge sau a-i ghida cu mâinile lor. În cele din urmă, ei pot oferi doar informații verbale (de exemplu, „Atenție, există un stâlp de iluminat în stânga.”). Când traseul se termină, grupurile se schimbă și urmează participanții care nu au fost legați la ochi, pentru a parcurge și ei traseul.

În cea de-a doua versiune, de preferat să fie pusă în aplicare după activitatea "Învățarea abilităților de ghidare a văzătorilor", participanții care nu sunt legați la ochi îi pot ghida pe cei legați la ochi folosind abilitățile de ghidare a văzătorilor învățate anterior. În acest caz, accentul va fi pus mai mult pe experiența de a merge cu un ghid în timp ce se află în întuneric și de a testa abilitățile de ghidare. Participanții legați la ochi vor avea mai puține oportunități de a încerca să detecteze obstacolele. Se va experimenta sentimentul de încredere într-o altă persoană, în timp ce este însoțit. Activitatea se încheie cu un debriefing ținut de facilitator, folosind câteva întrebări de reflecție, de exemplu cele din secțiunea "Întrebări de reflecție / evaluare".

Întrebări de reflecție și evaluare: Pentru a încheia activitatea, facilitatorul le cere participanților să își împărtășească impresiile, gândurile și sentimentele. Unele întrebări ar putea fi: „Ce vi s-a părut dificil?”, „Cum v-ați simțit?”, „Ce ați învățat/descoperit?”, „Cum v-ați simțit în timp ce erați însoțiți de o altă persoană?”.
Factori de risc posibili: Nu va fi complet conformă cu realitatea, dar oferă o idee despre dificultățile pe care le întâmpină persoanele cu deficiențe de vedere pe stradă. De asemenea, este important să subliniem că dificultatea și teama de a fi în întuneric este ceva ce se referă doar la persoanele văzătoare care sunt legate la ochi și nu este un tip de teamă/dificultate pe care persoanele nevăzătoare o au.
Variante: În cazul în care această activitate se desfășoară cu tineri sub vârsta legală, este preferabil să aveți acordul părinților sau să organizați această activitate în interiorul unei clădiri (din motive de siguranță). În cazul în care vă aflați într-o școală, este suficient ca profesorii să asiste facilitatorul cu deficiențe de vedere pentru a garanta siguranța tinerilor participanți.
Etichete: