Add@Me Learning Methods (EL)


Τίτλος: Πώς με χαρακτηρίζουν;
Περίληψη:

Η ύπαρξη ενός συντονιστή και ενός βοηθού με όραση θα είναι η καλύτερη φόρμουλα για να πραγματοποιηθεί αυτό το παιχνίδι. Σε μικρά χαρτιά που είναι κρεμασμένα σε μολύβια / ή σε χαρτιά post-it, υπάρχουν σημειώσεις με περιγραφές διαφορετικών συμπεριφορών που εμφανίζονται σε ομάδες και ενδείξεις για το πώς αντιδρούμε σε αυτές. Οι συμμετέχοντες βάζουν ετικέτες στην πλάτη τους με τρόπο ώστε οι άλλοι άνθρωποι να μπορούν να διαβάσουν τι γράφεται εκεί. Για τους βλέποντες συμμετέχοντες, μπορεί να είναι μικρά χαρτάκια, όπως το post-it, τοποθετημένα στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού τους.

Υπάρχουν οι ακόλουθες ετικέτες (μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες από αυτές, οι ρόλοι μπορούν να διπλασιαστούν - εξαρτάται από το μέγεθος της ομάδας).

1.Αρχηγός – πρέπει να συμφωνήσεις μαζί μου

2.Εσωστρεφής - πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις τα πάντα για εμένα

3. Διακριτικός- μη μου δίνεις σημασία

4. Εμπειρογνώμονας - συμβουλευτείτε τα πάντα μαζί μου

5. Κωμικός / κλόουν - γελάστε με εμένα

6. Διαφορετικός– Είμαι διαφορετικός

7. Αποδιοπομπαίος τράγος - κάνε με να νιώσω ένοχος

8. Είμαι ευαίσθητος - να μου φέρεσαι ήπια

9. Ποιος είμαι

10. Η γνώμη μου δεν μετράει – κοροϊδέψτε με.

Οι παίκτες υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν τους άλλους παίκτες σύμφωνα με τις ετικέτες που έχουν. Οι παρατηρητές κρατούν σημειώσεις από το τι συμβαίνει. Ο συντονιστής ενθαρρύνει τους παίκτες που κάθονται στον κύκλο να μιλήσουν για ένα προκαθορισμένο θέμα.

Στόχοι: Διαπροσωπικές δεξιότητες & επικοινωνιακές δεξιότητες. ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ετικέτες που δίνουν οι άνθρωποι σε άλλα άτομα, σχετικά με το στίγμα της αναπηρίας
Απαραίτητα υλικά /απαιτούμενος εξοπλισμός: Μικρά χαρτιά με ονόματα ρόλων ή  σε χαρτιά post-it
Μέγεθος ομάδας: Τουλάχιστον 3 άτομα
Διάρκεια: 30-45 λεπτά
Οδηγίες βήμα -βήμα:

Ένα ή δύο άτομα παίζουν τον ρόλο του παρατηρητή. Κρατούν σημειώσεις σχετικά με τις συμπεριφορές των παικτών. Ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας, ένας παρατηρητής μπορεί να ακολουθήσει, π.χ. 3 συμμετέχοντες – ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας. 

Τα μικρά χαρτιά / ετικέτες βρίσκονται στο τραπέζι με τρόπο που κανείς δεν μπορεί να δει τι είναι γραμμένο πάνω τους / μπορεί να είναι χαρτιά post-it για να τοποθετηθούν στο μέτωπο των συμμετεχόντων. Οι παίκτες επιλέγουν ένα χαρτί χωρίς να δουν τι γράφει πάνω και το βάζουν στην πλάτη τους (με τη βοήθεια του συντονιστή, του βοηθού τους ή κάποιου από την ομάδα, αν χρειάζεται) / ή π.χ. χαρτιά post-it στο μέτωπό τους.

Ο συντονιστής ενθαρρύνει τους παίκτες που κάθονται στον κύκλο να μιλήσουν για ένα προτεινόμενο θέμα. Οι παίκτες υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν τους άλλους παίκτες σύμφωνα με τις ετικέτες που έχουν. Οι παρατηρητές κρατούν σημειώσεις από το τι συμβαίνει. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν όλοι έχουν μιλήσει, οι παίκτες λένε τι είδους συναίσθημα έχουν σε σχέση με τον τρόπο που τους φέρθηκαν οι άλλοι. Οι παίκτες προσπαθούν να βρουν τι γράφτηκε στις ετικέτες τους. Οι παρατηρητές μοιράζονται τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τους παίκτες.

Ερωτήσεις ανατροφοδότησης:

Λόγω του γεγονότος ότι οι παίκτες υποτίθεται ότι αντιμετωπίζουν τους άλλους παίκτες αρνητικά, είναι σημαντικό να υπάρχει κάποιος χρόνος για προβληματισμό σχετικά με τη δική τους συμπεριφορά. Οι ακόλουθες ερωτήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες: Νιώσατε άνετα κατά τη διάρκεια της συζήτησης; Με ποιον τρόπο σας αντιμετώπισαν άλλοι παίκτες και τι συναισθήματα σας προκάλεσε; Νιώσατε άνετα να συμπεριφέρεστε στους άλλους ανθρώπους σύμφωνα με τις ταμπέλες που είχαν; Τι συμβαίνει με τις διαπροσωπικές σχέσεις ή την ομαδική προσπάθεια όταν οι άνθρωποι δίνουν ταμπέλες σε άλλα άτομα;

Η ανατροφοδότηση μπορεί να κατευθυνθεί σε θέματα αναπηρίας. Πώς αντιμετωπίζονται τα άτομα με αναπηρία/ άτομα με οπτική αναπηρία από τους άλλους; Ποιες είναι οι συνέπειες του στιγματισμού των Ατόμων με Αναπηρία; Και τα λοιπά.

Πιθανοί παράγοντες κινδύνου:

N/A

Παραλλαγές:

N/A

Ετικέτες: