Add@Me Learning Methods (RO)


Titlu: Alergând în întuneric
Rezumat: Această activitate le permite participanților să își sporească încrederea în sine și în ceilalți, în timp ce se mișcă în spațiul din jurul lor fără a avea simțul vederii. În plus, le permite acestora să experimenteze întunericul într-o activitate sportivă.
Obiective: Să experimenteze activitatea de alergare, dar fără să vadă; Să-și sporească încrederea în sine și în alte persoane.
Materiale/Echipamente necesare: Un spațiu gol și destul de mare; vâsle sau orice obiect care să facă zgomot; măști de ochi pentru participanți; persoane cu vedere pentru a garanta siguranța participanților legați la ochi.
Dimensiunea grupului: Grupul poate fi de orice mărime, dar poate participa doar o singură persoană pe rând.
Durată: 15 minute
Instrucțiuni pas cu pas:

Facilitatorul explică această activitate care este, de altfel, foarte simplă.


Unul câte unul, participanții trebuie să încerce să alerge. Înainte de a alerga, aceștia trebuie să fie legați la ochi. Facilitatorul cu deficiențe de vedere face un sunet cu niște palete sau cu orice alt obiect. Participantul legat la ochi trebuie să alerge în direcția acelui sunet. Acest sunet trebuie să dureze pe tot parcursul alergării, astfel încât persoana să știe în ce direcție trebuie să alerge. Atunci când se apropie (aproximativ 2 metri), sunetul trebuie să fie mai rapid, astfel încât participantul legat la ochi să știe că trebuie să se oprească. Ajutoarele văzătoare (sau alți participanți văzători) pot verifica siguranța persoanei care aleargă (pentru a nu o pune în pericol). După ce toți participanții (sau cel puțin cei care doresc) au luat parte la activitate, facilitatorul le cere să se așeze în cerc pentru o scurtă discuție de debriefing.


Activitatea se încheie cu un debriefing ținut de facilitator folosind câteva întrebări de reflecție, de exemplu cele din secțiunea "Întrebări de reflecție / evaluare".

Întrebări de reflecție și evaluare: Pentru a încheia activitatea, facilitatorul le cere participanților să-și împărtășească impresiile, gândurile și sentimentele în timp ce aleargă în întuneric. Unele întrebări ar putea fi: Cum v-ați simțit? Ce vi s-a părut dificil? Ce ați învățat/descoperit? Ați avut încredere în sunet pentru a ști în ce direcție trebuie să alergați / pentru a ști când să vă opriți?
Factori de risc posibili: Periculos! Este extrem de important ca acest joc să fie organizat într-un spațiu complet gol (mai bine dacă este o sală de sport sau o zonă exterioară).
Variante: Aceasta este o activitate excelentă pentru tineri! În special pentru a o face în școli cu adolescenți sau copii. Cu adulții, dacă nu sunt dispuși să alerge, le puteți propune să meargă până la sunet în loc să alerge.
Etichete: