Add@Me Learning Methods (RO)


Titlu: Recunoașterea obiectelor
Rezumat: Această activitate foarte simplă le permite participanților să-și folosească simțul tactil și să fie atenți la el fără a fi influențați de vedere.
Obiective: Îmbunătățirea capacității participanților de a recunoaște obiecte cu ajutorul mâinilor.
Materiale/Echipamente necesare: Legați la ochi pentru participanți 5 obiecte diferite (este bine dacă sunt similare ca mărime/dimensiuni sau dacă au texturi similare).
Dimensiunea grupului: Orice număr de participanți
Durată: 15 minute
Instrucțiuni pas cu pas:

Facilitatorul cu deficiențe de vedere explică jocul și spune că vor fi 5 runde. Participanții sunt împărțiți în echipe. Fiecare echipă își alege numele și un sunet pe care să îl interpreteze (de exemplu, sunetul unui animal). Apoi, fiecare echipă își alege un membru care va fi legat la ochi și care va juca prima rundă pentru echipă. Facilitatorul a pregătit în prealabil 5 obiecte diferite (este bine dacă sunt similare ca mărime/dimensiuni, textură etc.).


Aceste obiecte pot fi:


1) un bob de orez, o linte, un năut, o fasole, un bob de porumb;


2) o lămâie, o portocală, o mandarină, o piersică, un măr.


Pentru fiecare obiect, facilitatorul trebuie să aibă diferite obiecte, astfel încât fiecare jucător să le poată atinge simultan. De exemplu, dacă sunt 4 echipe, facilitatorul trebuie să aibă 4 portocale.


La prima rundă, concurenții legați la ochi trebuie să ghicească ce ating cu mâinile lor. Dar... au voie să o spună cu voce tare doar dacă au executat sunetul echipei lor! Primul care scoate sunetul, este cel care are voie să răspundă! Dacă echipa răspunde înainte de a fi executat sunetul, echipa primește un punct în minus.


Pentru fiecare rundă, echipa alege un alt membru care să joace și jocul continuă până când se termină cele 5 obiecte. Echipa care a răspuns la majoritatea răspunsurilor corecte (după ce și-a executat sunetul) câștigă jocul. Activitatea se încheie cu un debriefing ținut de facilitator folosind câteva întrebări de reflecție, de exemplu cele din secțiunea "Întrebări de reflecție / evaluare".

Întrebări de reflecție și evaluare: Ați reușit să recunoașteți cu ușurință diferitele obiecte? Ce vi s-a părut dificil? Folosiți senzațiile date de mâinile dumneavoastră atunci când trebuie să recunoașteți obiecte în viața de zi cu zi? În ce ocazii? A fost ușor să recunoașteți textura diferită a fiecărui obiect?
Factori de risc posibili: N/A
Variante: Adecvat pentru tineri între 12 și 18 ani, dar poate fi jucat la orice vârstă.
Etichete: