Add@Me Learning Methods (RO)


Titlu: Tortul
Rezumat:

Acest joc ar trebui să fie efectuat de două ori.


Pentru prima tură, participanții trebuie să fie legați la ochi, iar pentru a doua tură, trebuie să o facă fără să fie legați la ochi. În timpul primei ture, întrucât participanții nu văd nimic, facilitatorul trebuie să explice în detaliu, pas cu pas, toate mișcările care trebuie repetate de întregul grup. Acest joc se desfășoară în ritmul unei muzici calme, participanții pot fi în picioare (de preferință) sau așezați în cerc.


Facilitatorul informează că fiecare va coace o prăjitură. Ea/el spune în detaliu cum să o facă. Ducem mâinile în fața noastră, apoi:


- facem mișcarea ca și cum am presăra făină pe blatul de tăiat, cu mâna dreaptă, apoi cu mâna stângă (repetăm fiecare mișcare de 4 sau 8 ori),


- ne scuturăm mâinile de praf pe șorț - de 4 ori,


- adăugăm patru ouă (ouăle sunt în spatele nostru, pe un raft - cu mâna dreaptă luăm un ou de după brațul stâng, spargem coaja pe brațul stâng, turnăm oul în făină spunând "splash" și aruncăm cojile de ou peste brațul drept spunând "whoosh", apoi luăm un ou cu mâna stângă de după brațul drept, și facem la fel, adică: - cu mâna stângă luăm un ou de după brațul drept și facem la fel, spargem oul pe brațul drept, îl turnăm în făină spunând "splash" și aruncăm cojile de ouă peste brațul stâng spunând "whoosh".


Repetăm aceleași mișcări, cu mâna dreaptă și cu mâna stângă, - frământăm aluatul - de 4 sau 8 ori, - întindem aluatul cu ambele mâini pe blatul din fața noastră - de 4 sau 8 ori, - îl decorăm cu cremă (de 8 ori), ne strângem mâinile în pumn, le punem una peste alta (pe verticală) și deschidem și închidem ritmic degetele de la mâna superioară.


- presărăm fructe uscate


- băgăm prăjitura în cuptor


- îl scoatem din cuptor


- îl tăiem


- și oferim câte o felie din această prăjitură persoanei din dreapta și din stânga noastră (putem la fel de bine să ne deplasăm și să o oferim tuturor persoanelor pe care le întâlnim).


În timpul celei de-a doua ture, participanții nu sunt legați la ochi. Facilitatorul trebuie să cunoască foarte bine mișcările/gesturile pentru a le arăta întregului grup. Este bun doar pentru un facilitator care cunoaște bine jocul și care se simte confortabil cu acest tip de joc. În cazul în care facilitatorii nevăzători decid să conducă această activitate fără niciun ajutor, trebuie să se antreneze bine înainte, să exerseze pentru a stăpâni bine toate mișcările/gestica. Ajutorul asistentului văzător este o opțiune.

Obiective: Grupul se simte energizat și pregătit să lucreze; grupul se simte relaxat.
Materiale/Echipamente necesare: Muzică în fundal.

Măști de ochi.

Dimensiunea grupului: Orice număr de participanți
Durată: 20 de minute
Instrucțiuni pas cu pas: Etapele și regulile sunt explicate în rezumat. Două exemple - cum să o predai și cum să o execuți..
Întrebări de reflecție și evaluare:

Întrucât participanții au făcut această activitate cu și fără măști de ochi, reflecția se face în jurul percepției lor asupra acestei activități, fără vedere sau cu vedere. Care au fost sentimentele lor în timpul exercițiului, în timpul primei și celei de-a doua ture? Când s-au simțit mai confortabil și de ce? Le-a plăcut această activitate în general? A avut vreo influență asupra stării lor de bine? Ce a fost cel mai dificil pentru ei? Ce le-a plăcut cel mai mult? A existat ceva ce nu le-a plăcut cu adevărat și, dacă da, ce anume? Etc.

Factori de risc posibili: Unii participanți se pot simți foarte inconfortabil cu măști la ochi din diferite motive - refuzul lor de a le folosi ar trebui să fie acceptat.
Variante:

N/A

Etichete: